Skip to main content

Perang Dunia Smartphone: Apple vs Huawei vs Samsung. Siapa Paling Hebat?

dp
Macam yang korang tahu, hampir semua orang diseluruh negara memiliki smartphone. Memang jarang lah jumpa orang yang masih pakai phone biasa. Paling-paling pun mesti ada whatsApp, sosenang nak communicate kan?
Tapi kali ni ada satu perang terjadi antara Apple, Samsung dan Huawei. Wow! Perang antara team Apple, Samsung dan Huawei ni bukan lah macam perang dunia ye..
Biasalah, mereka berdebat tentang fungsi smartphone masing-masing je basically. Nothing too serious. Hehe jom kita tengok team mana yang paling power dan boleh buat korang rasa convince!

 1. Kamera smartphone mana yang lebih berkualiti?

giphy-1
Kamera ni sebenarnya salah satu faktor kenapa individu memilih untuk memiliki smartphone yang mereka suka. Yang suka berselfie, tangkap gambar makanan, tangkap gambar sceneryphotoshootmenggunakan smartphone dan sebagainya.
Apa kata team iPhone, Samsung dan Huawei ye? Dengar cerita, kamera Huawei ni power gila? Siap dengan Leica Lens lagi guys. Tapi Samsung dengan Apple pun not bad.
Menurut online poll by FG Media Ogos 2016, 52 % penguna lebih gemar menggunakan kamera huawei P9, 40 % pula memihak kepada iPhone 6S manakala 8% memilih kamera Samsung S6.
giphy
Ha, jom baca apa komen debaters?
Team Samsung (Tian Chad & Francis)
  • Survey ni dikeluarkan sebelum our Samsung latest model dikeluarkan, jadi ini sebenarnya adalah survey yang sangat kecil berbanding dengan jumlah rakyat disetiap negara”
  • “Mana boleh compare the old model dengan model terbaru samsung dan panggil ini reliable? This is nonsense!”
  • “Kamera kami untuk phone terbaru ni power!”
  • “Huawei P9 menggunakan Canon kemera on advertisement, pastu nak cakap korang menggunakan Huawei P9. This is cheap publicity and it’s wrong!”
  • “Have you seen any billboard that is taken by iPhone with low lights? Huh!”
Team Apple (Liza Yahaya & Roshan Menon)
  • “Cuba korang tengok dekat Instagram, lebih 18 millions post gambar menggunakan iPhone dengan hashtag #iphoneonly not #huaweip9only or #samsungs7only!”
  • “At the end of the day, we as Apple users are going to blow up a picture size of a billboard. Macam yang korang nampak ditepi highway sekarang, a picture taken with iPhone 6s sahaja”
  • “Huawei ada power because it’s writen there, “engineered by Leica” je ke? Haha. That’s their strategy for marketing je”
Team Huawei (Daniel Lau & Ruwan Jayatilake)
  • “Huawei and Samsung, we don’t have that kind of image on social media platform bukan kerana kualiti kami teruk, it is because the way Apple market themselves all these years!”
  • “We deliver better photos with our quality, tapi Apple dan Samsung market yourself better. Itu sahaja bezanya”
Sebelum tu, jom cuba kuiz ni untuk pastikan kamera mana yang lebih berkualiti! Klik link ni. Hehe selamat mencuba guys!

2. Smartphone mana yang menjanjikansecurity/keselamatan yang lebih baik?

giphy-2
Kalau korang pilih untuk beli smartphone, yang pertama sekali paling penting adalah keselamatan smartphone korang. Betul tak? Tapi sekarang dah banyak smartphone canggih dikeluarkan, mesticonfuse gila untuk buat keputusan. Jom dengar apa kata team Apple, Samsung dan Huawei tentang isu ni!
Sekarang ni we are living in a generation where not only we have the world out of our fingertips but also Banking Details, Personal Details, gambar-gambar our loved ones dan sebagainya disimpan didalam smartphone masing-masing. 
Huawei mempunyai lebih dari 4,000 apps installed dalam smartphone mereka. Wow!
22222
Jom baca apa pulak komen debaters mengenai fungsi security ni!
Team Samsung (Tian Chad & Francis)
  • “If you have more applications installed bermakna korang kena update several times and korang lupa yang updates will make your phone slower!”
Team Huawei (Daniel Lau & Ruwan Jayatilake)
  • “Itu adalah salah satu pandangan paling naive!”
  • “More apps, more reliable sebab semua apps yang ada adalah protected from virus”
  • “Our technology is far above and the ideas that we created ourselves”
Team Apple (Liza Yahaya & Roshan Menon)
  • “Kami ada iCould untuk backup semua files yang ada eventhough korang tukar iPhone sekali pun as long as you guys use the same Apple ID/iCloud ID.”
  • “Kami juga menawarkan apps yang dikenali sebagai Find My iPhone incase iPhone korang hilang somewhere, that’s when you can trace your iPhone.”

3. Smartphone mana yang mampu memberi kepuasan maksima kepada pengguna & very user friendly?

point-3
Setiap pengguna mahukan yg terbaik daripada smartphone mereka. Ianya termasuklah dari segi bateri, screen, kelajuan, kamera dan sebagainya.
Banyak perkara yang perlu dinilai sebelum memilih smartphone ni. Maklumlah, kena bijak membeli betul tak? Apa pulak kata team iPhone, Samsung dan Huawei ni kali ni? Jom dengar apa komen mereka.
Team Apple (Liza Yahaya & Roshan Menon)
  • “Over these past few years since the first model of iPhone, we really stepped out a lot! Kami ada retina display which makes it more clearer, kami menggunakan Airdrop technology yang membuatkan kerja lebih mudah.”
  • “Easier to transfer the files, mempunyai iCloud untuk menyimpan files korang selamanya so korang takkan hilang any documents or pictures.”
Team Samsung (Tian Chad & Francis)
  • “Kami mempunyai wireless charging, bateri tahan lama sehingga satu hari!”
  • “Android does have Micro SD card unlike Apple.”
  • “Apple making it restricts user experience, it’s not special at all.”
  • “We are actually so good and we came out with Stylus Pen, sesuatu yang berbeza!”
Team Huawei (Daniel Lau & Ruwan Jayatilake)
  • “Untuk bateri full, hanya perlukan 30 mins sahaj“Samsung dan Apple are up there for too long already, tapi kalau korang nakkan smartphone yang tidak mengenakan janji kosong, pilihlah Huawei.”
  • “Apple very complicated, tak boleh menggunakan bluetooth dengan menggunakan device lain.”
  • “Bateri Apple juga non-removable! Sangat susah.”
  • “Some of Apple policy are horrible in terms of the space the produce, 16GB!”

Kesimpulannya….

635999660669498134-678563761_635999658303925581918415978_taylor-swift-blank-space-cell-phone
Selepas mendengar kesemua fakta dan komen daripada debaters semua, apa pula pendapat para pembaca OHBULAN! yer?
Korang rasa which smartphone yang korang prefer untuk miliki?
Sesuai dengan harga, fungsi, kelajuan dan sebagainya. Hmmm memang susah nak decide tapi admin yakin, masing-masing punya citarasa tersendiri kan? Jadi buatlah pilihan yang bijak ye!

Comments

  1. Mampu baca jelah,HAHAHAHA, sebab pakai lenovo jer.

    ReplyDelete
  2. Tak minat ketiga-tiga nya.. tapi suami saya suka jenama Huawei.. bagus katanya..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

SEGMEN : MaxisCelcomDigiFree #jmbelog

1st Author buat "Kambek"

Hai....sorry lama sangat berdiam diri, sebelum memulakan bicara, aku ingin berterima kasih kat 2nd author sebab dengan jayanya meneruskan blog ni dari terus senyap.. credit gambar untuk 2nd author.

Sekarang ni dah masuk bulan December, kalau tak salah last bulan september atau ogos entry yang dibuat, yang lain semuanya diuruskan oleh 2nd author (baik orangnye...huhuhuhu...xmintak upah pon) sekarang ni aku cuba untuk meluangkan masa untuk jenguk-jenguk blog ni...
Okeh, first of all, nak tanya Yolss la kan, ujung tahun ni mana tempat best untuk bercuti? Annual Leave berlambak gara-gara jarang bercuti (Pekerje terbaik baq hanggg) so boss bising, "you aaaa...kena habiskan you punya cuti..kalau tak you rugi wooo...syarikat tarra bayar atau Carry Forward you punya cuti wooo".. Gitu la serba sikit bebelan boss aku..hahaha..
So jenuh pikir kemana nak pergi untuk habiskan cuti, maybe masa tu nanti berlambak la entry yang akan di update..hahaha...kalau ada tempat yang best untuk tenangkan…

Sebulan Sehari

Hari ini genap sebulan tau tak update blog ni.. Kalau orang, pasti nya merajuk. Hahaha.. Busy ke? Mungkin laa.. Mungkin.. Lagipun nak update ni, mesti ada jiwa.. Jiwa tu penting. Tukang update ni pun bukan pemilik blog sebenar. Second author. Ntah la pemiliknya menghilang kemana. 😒😒😒.. Kalau nak update yang pelik-pelik pun mesti dia tak perasan. Hahaha.. khianat sikit..
Takde apa nak story kat sini. Nak share gambar pemilikk blog laa.. Nak tahu tak ?? Jap.. Nak upload. Hahaha..
Jeng..jeng.. jeng...

Dapat up gambar lower body je.. Pemilik blog masih ingin merahsiakan identiti sebenar.. Sebab pegang amanah, jadi kita lanje gambar ni je laa.. Hohoho.. Jangan marahhh aaa..


PAKAI BAJU WARNA MERAH, PLEASE JANGAN MARAH. 

Jumpa lagi semua.. :D

Yang ikhlas, HH.. 
psstt... nanti singgah blog saya jugak tau..COMEL