Skip to main content
Pengalaman Ride

                                                       Assalamualaikum


Hai..harini aku nak share sikit pengalaman aku ride balik ke "bandar halaman" (it's not like aku xde kampung halaman, tapi tu lain kali aku cerita), well aku pergi bersama "isteri" kesayangan aku, nak tengok?
                                                           gambar "isteri" aku sedang checkup

Bandar yang menjadi destinasi aku ialah ibu negeri pahang iaitu bandar kuantan, perjalanan dari kuala lumpur cukup meletihkan, mengambil masa lebih kurang 3jam setengah, tu pun sekali berhenti di R&R temerloh untuk isi minyak dan rehat sambil membetulkan urat pinggang dalam 10 minit sebelum bergerak balik, walaupun sepanjang perjalanan agak bosan dengan highway lurus yang bergitu panjang, tapi ada sesuatu yang membuatkan aku minat balik walaupun meletihkan (selain exited nak jumpa adik2 yg giler-giler), iaitu panorama sepanjang perjalanan tu sendiri, lupa aku nak mention yang aku suka balik awal-awal pagi, dalam jam 5 macam tu, semata-mata kerana nak tengok dan feel perjalanan tu.

antara gambar perjalanan aku, waktu ni jam dekat pukul 8 pagi

Bayangkan dengan dingin kabus nye, bukit bukau dia, pastu sunrise, pengalaman yang sangat best pada aku, selalu aku sangup berenti sebab nak tukar lagu (aku ride smbil dengar lagu, sila jangan tiru sebab bahaya, dan salah disisi undang-undang), lagu yang aku selalu dengar waktu berkabus mcm ni lagu "let her go - passenger" suka musik dia tu, dan bila aku dengar lagu tu aku masih boleh rasa nyaman, dingin, dan aku rasa cukup tenang..

Tapi bila dah nak balik ke kuala lumpur, lain pulak serita dia, 4 atau 5 jam belum tentu sampai, malas balik sebab tak puas cuti...hahahaha

Sekian dulu coretan pengalaman ride aku... insyaAllah aku karang lagi pasal ride ke cameran highland pulak pada waktu yang akan datang....assalamualaikum.

-PanahHijau

Comments

Popular posts from this blog

Ride "mengejut" ke Cameron Highland

Al-kisah pada hari jumaat (aku tak ingat pulak brape haribulan) aku offday, dan untuk pengetahuan korang walaupon offday sehari, aku kerap balik ke kampung aku di kuala lipis pahang (rumah mak saudara aku) memandangkan hanya 2jam perjalanan dari kuala lumpur, aku pulak jenis yang tak suka budaya lepak-melepak ni (amat sesuai sebagai calon suami mithali...hahahaha), so solution nya aku balik kampung lagi best, jiwa bikers doe..hahahaha
Sesampainya aku di kampung, aku tengok sepupu aku sedang rancak memasak lauk-pauk dan lemang untuk meniaga (sepupu aku sorang je yang buat lemang di pasar malam kuala lipis, singgah lah kalau korang datang ke kuala lipis, best lemang in town) biasanya dia dibantu oleh anak-anak dia, so aku pon dimaklumkan bahawa diorang pergi ke ipoh perak, esok (sabtu) baru diorang balik ke sini.So skip pasal pasar malam, balik berniaga sepupu aku pon cakap, "esok kita naik cameron nak?" aku terkejut bila dia kata nak naik esoknya, aku punyalah plan dari taun l…

Sebulan Sehari

Hari ini genap sebulan tau tak update blog ni.. Kalau orang, pasti nya merajuk. Hahaha.. Busy ke? Mungkin laa.. Mungkin.. Lagipun nak update ni, mesti ada jiwa.. Jiwa tu penting. Tukang update ni pun bukan pemilik blog sebenar. Second author. Ntah la pemiliknya menghilang kemana. 😒😒😒.. Kalau nak update yang pelik-pelik pun mesti dia tak perasan. Hahaha.. khianat sikit..
Takde apa nak story kat sini. Nak share gambar pemilikk blog laa.. Nak tahu tak ?? Jap.. Nak upload. Hahaha..
Jeng..jeng.. jeng...

Dapat up gambar lower body je.. Pemilik blog masih ingin merahsiakan identiti sebenar.. Sebab pegang amanah, jadi kita lanje gambar ni je laa.. Hohoho.. Jangan marahhh aaa..


PAKAI BAJU WARNA MERAH, PLEASE JANGAN MARAH. 

Jumpa lagi semua.. :D

Yang ikhlas, HH.. 
psstt... nanti singgah blog saya jugak tau..COMEL

Kenali Jenis Panah Anda

Hai, harini takmo type panjang-panjang sebab sibuk sikit dengan kerjaya, (sejak ada second authors ni senang skit kerje.. hahahaha) just nk bagi picture tentang jenis-jenis bow yang ada, tapi jenis recurve bow ye, compound bow relex luu.. nanti aku buat entry tentang compound bow yer.. tu antara bow yang ad...banyak lagi sebenarnya..huhu
Lagi 1 jenis bow tradisional yang agak pelik adalah "Horn Bow" (panah tanduk), yup.. seperti namanya, ianya memang dibuat dari tanduk haiwan, Horn bow senang dikenali kerana bentuknya sangatlah pelik dari bow-bow lain. bow tradisional biasa sebelum pasang string.
bentuk "horn bow" sebelum pasang string.
See, sangat berlainan dari bow biasa, ada yang lagi extreme sampai jadi bentuk "O", dan biasanya bow ni popular dibelah-belah (orang pahang panggil "sebelah" belah je, *infomasi tambahan) asia timur, macam mongolia, korea, dan lain-lain.. sangat nature sebabnya gam pun guna gam ikan (fish glue), lepas tu diikat ketat-…